Ik vind…want…dus…

Een gesprektechniek binnen de ABC methode is  ‘ik vind-want-dus?’. Door deze manier van reageren vaak toe te passen, maak je het onderdeel van je standaard communicatie met jongeren. Deze manier van communiceren wordt dan vaak door jongeren overgenomen in hun onderlinge communicatie.

Ik vind…
Door je reactie te beginnen met ‘ik vind’, ‘ik voel’, ‘ik merk’, etc. help je jezelf om een oprechte reactie te geven op jongeren en op zoek te gaan naar wat een situatie echt met jou doet. Het antwoord is spontaan, eerlijk en authentiek. Jongeren begrijpen hierdoor dat dit jouw persoonlijke reactie is en niet die van een organisatie of systeem. Je laat hiermee gelijkwaardigheid zien.

Want…
Door het woord ‘want’ standaard te gebruiken, help je jezelf om altijd aan jongeren uit te leggen waarom je iets vindt of voelt. Je kunt deze uitleg gebruiken om de samenwerkingsafspraken, jullie doelen of je verwachtingen te benoemen. De ‘want’ geeft richting aan het gesprek met jongeren. Jongeren begrijpen hierdoor waarom je iets vindt, voelt of merkt en hoeven hier niet naar te gissen.

Dus…
Met het laatste deel van je reactie, het ‘dus?’, leg je de bal weer bij de jongere neer. Je stelt de meest logische vraag, die voortkomt uit je eerste oprechte  ‘ik vind’ reactie.  Je kunt hiermee je oprechte vraag aan jongeren stellen, checken of jullie verwachtingen overeen komen en de mening van een jongere peilen. Je doet een beroep op de eigen verantwoordelijkheid van de jongere en stimuleert interactie.

Als de jongere heeft gereageerd op je vraag, kun je ‘ik vind-want-dus?’ opnieuw toepassen. Net zolang tot je elkaar volledig hebt gevonden.

De ‘ik vind-want-dus?’ gesprekstechniek maakt interactie persoonlijk, authentiek, gelijkwaardig en eerlijk. Zonder trucen dus. Daarnaast is er continu sprake van meta-communicatie waardoor je altijd op de hoogte bent van elkaars verwachtingen t.a.v. de samenwerking en het commitment op je gezamenlijke doel met jongeren.

Meer over dit thema
Dit item gaat voornamelijk over een bepaalde werkvorm. Wil je meer items lezen die over het aspect ‘vormen’ gaan dan adviseren wij je de volgende items zeker ook eens te lezen.
Intervisie
Leerlingen-/studentenraad
Socratische gespreksvoering
ABC-methode
Participatie moet passen
Voorwaarden stellen en ze borgen doe je samen

Stapje terug
Ben je benieuwd welk gedrag er vereist is om deze werkvorm toe te passen? Lees dan eerst nog even deze items.
Terugkoppeling
Doel = Deal!

Een goed begin is het halve werk
Wil je je graag nog even verdiepen in de achtergrondinformatie rondom het centrale onderwerp van dit portal, de voortijdige schooluitval en hoe jongerenparticipatie hierin een positieve bijdrage kan leveren middels het aannemen van de juiste houding, het bezitten van de juiste vaardigheden/kennis, het vertonen van het gewenste gedrag en het toepassen van de meest geschikte werkvormen? Lees dan eerst de achtergronditems die we HIER voor je verzameld hebben

Relevante onderwerpen

Intervisie

Intervisie is een gelijkwaardige vorm van reflecteren om elkaars handelen. Meer over dit thema Dit item gaat voornamelijk over een bepaalde werkvorm. Wil je meer items lezen die over het aspect ‘vormen’ gaan dan adviseren wij je de volgende items...

lees meer

ABC-methode

De ABC-methode, ontwikkeld door Travers Welzijn staat voor Actie op maat, Beslissen op maat en Communicatie op maat. Hoewel de letters elk voor een eigen voorwaarde staan, moet worden opgemerkt dat de A(ctie), B(eslissen) en C(ommunicatie) niet los van elkaar...

lees meer

Leerlingen-/studentenraad

Een leerlingenraad behartigt de belangen van leerlingen. Veelal gaat het hier om een raadsorgaan verbonden aan een middelbare school. Een dergelijke raad bestaat doorgaans uit door leerlingen gekozen of benoemde vertegenwoordigers. Er bestaan echter ook vrijwillige, niet-verkozen leerlingenraden. In een...

lees meer